چه تفاوتی بین سمعک و پروتز حلزون گوش وجود دارد؟

  

پروتز حلزون گوش  و سمعک از لوازم پزشکی هستند که در درمان کم شنوایی حسی عصبی که شایع ترین نوع افت شنوایی است، مورد استفاده قرار می گیرند.

در حالیکه هر دو دستگاه افت شنوایی را درمان می کنند،استفاده ازسمعک  در درمان افت شنوایی حسی عصبی از کاشت حلزون شایع تر است.استفاده سمعک ها در درمان  درجات مختلف کاهش شنوایی از ملایم تا شدید موفقیت آمیز بوده است.بسیاری از افراد که مبتلا به افت شنوایی می باشند کاندیدای دریافت سمعک هستند و می توانند از سمعک در بهبود تقویت صداهای فرکانس های مختلف که تحت تاثیر افت شنوایی قرار گرفته اند، بهره گیرند.

کاشت حلزون شنوایی می تواند راه حل مناسبی برای افرادی با کم شنوایی عصبی  شدید تا عمیق باشد  که بعلت عدم عملکرد یا کاهش سلولهای مویی حلزون گوش بوجود می آید ، و سمعک جوابگوی بیمار نیست.این پروتز با جایگزین کردن عملکرد حلزون آسیب دیده (گوش داخلی) و تحریک  مستقیم عصب شنوایی  کار می کند.

 به ازای هر 16000 سمعک یک پروتز کاشت حلزون انجام می شود

در سال 2012 ، سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA)  اعلام کرد که  حدود 58،000  نفر از بزرگسالان و  38،000 نفر از  کودکان  در ایالات متحده آمریکا تحت جراحی حلزون شنوایی قرا رگرفتند و این در حالی است که بیش از 12 میلیون  نفرآمریکایی از سمعک استفاده می کنند. در نتیجه به ازای هر یک نفر که از کاشت حلزون شنوایی استفاده می کند تقریبا 125 نفر سمعک دارند. کاشت حلزون شنوایی تنها برای نیمی از یک درصد از افرادی که به دنبال درمان افت شنوایی عصبی هستند، مناسب است.

پروتز حلزون شنوایی چگونه كار مي كند؟

در عمل جراحی کاشت حلزون، از وسیله ای استفاده می شود که تحریک الکتریکی مستقیمی را به عصب شنوایی در گوش داخلی می فرستد. افرادی که کم شنوایی حسی عصبی دارند، یعنی سلول های مویی حلزون شنوایی آنها تخریب شده است، می توانند از این دستگاه استفاده کنند. این پروتز شامل دو قسمت میباشد: بخش خارجی و بخش داخلی .

بخش داخلی که شامل الکترودها و گیرنده های تحریک کننده هستند توسط  عمل جراحی در زیر پوست قرار داده می شوند.بخش خارجی شامل میکروفن،پردازشگر و انتقال دهنده ها هستند که شبیه سمعک پشت گوشی در پشت گوش قرار میگیرند. میکروفون ، صداهای محیط را جمع آوری می کند و پردازشگر گفتار، اصوات گرفته شده توسط میکروفون را پردازش می کند. انتقال دهنده ها ، سیگنال های صوتی را از پردازشگر صداها می گیرند و آنها را به پالس های الکتریکی تبدیل کرده و به الکترود کاشته شده در گوش انتقال می دهند. الکترودها، با تحریک اعصاب شنوایی ،پالس های الکتریکی را به مغز جائيكه در آن سيگنالها به عنوان صداي معني دار تفسير مي شود، ارسال می کنند.

 

برای کارکرد و چگونگی عملکرد سمعک اینجا را کلیک کنید.

کاشت حلزون شنوایی برای چه کسانی مفید است؟

پروتز كاشت حلزون شنوایی فقط براي افرادي طراحي شده که دچار کم شنوایی شدید هستند و تقريباً هيچ فايده اي از سمعك نمي برند.  این افراد قبل از جراحی باید ابتدا از سمعک استفاده کنند.چنانچه در این افراد بعلت عملکرد ضعیف حلزون و یا کاهش  فهم گفتار قادر به استفاده از مزایای سمعک نبودند، بعنوان کاندیدای کاشت در نظر گرفته می شوند. آنها بايد ۱۲ ماهه يا مسن تر باشند. ارزيابي توسط يك تيم كاشت (متخصص گوش و حلق و بيني، شنوائي شناس و....) انجام مي شود. این ارزیابی ها شامل  تست شنوایی (بررسی کامل شنوایی فرد)،  معاینات مخصوص جراحی ، تست روانشناسی ، معاینات پزشکی ، مشاوره جهت توجیه کامل فرد  و معاینه با استفاده از اشعهx و MRI و سی تی اسکن می باشد.

اغلب افراد فکر می کنند که کاشت حلزون می تواند جای سمعک را بگیرد. قابل ذکر است افرادی که از سمعک می توانند استفاده کنند نباید کاشت حلزون شوند. ضمنا پروتز کاشت حلزون یک بخش بیرونی دارد که از سمعک بزرگتر است و کاشت نمی تواند فرد را از پروتز بیرونی خلاص نماید.

Sources : Cochlear  & NIDCD

ترجمه :گروه علمی و آموزشی صبا