سرطان و افت شنوایی

چهارم فوریه  هر سال در تقویم WHO، روز جهانی سرطان نام گذاری شده است و از همین رو انجمن جهانی سرطان و سازمان جهانی بهداشت همه ساله در این روز برنامه ها و شعارهایی برای مبارزه با سرطان در نظر می گیرند که شعار «ما می توانیم. من می توانم» (We can- I can) از سوی این انجمن و سازمان برای سال های 2016 تا 2018 انتخاب شده است. هدف از انتخاب این شعار، مشارکت فردی و گروهی در امر مبارزه با سرطان بوده است.

کاهش شنوایی، یکی از عوارض بیماری سرطان است.

از آنجایی که یکی از عوارض بیماری سرطان مشکلات شنوایی است، کودکان مبتلا به سرطان نیز از این عارضه به دور نیستند و در صورتی که به تاثیرات  داروهای شیمی درمانی روی آنها توجه نشود، ممکن است با کم‌شنوایی یا ناشنوایی دست و پنجه نرم کنند.

 چگونه سرطان می‌تواند برای بیماران مشکلات شنوایی ایجاد کند؟

به طور کلی بیماری سرطان به سه شکل می‌تواند بر مشکلات شنوایی تاثیر بگذارد؛ سرطان‌های گوش، سرطان‌هایی که مربوط به گوش نیست ولی گوش را درگیر می‌کند و در نهایت درمان‌های سرطان که می‌تواند باعث کاهش شنوایی شود. اصولا سرطان‌های مستقیم گوش سرطان‌های نادری هستند و شیوع بالایی ندارند و می‌توان با جراحی و دارو آن را کنترل کرد. از طرف دیگر، برخی از انواع دیگر سرطان که سرو گردن را درگیر خود می‌کنند می‌توانند به صورت غیرمستقیم باعث کم‌شنوایی و ناشنوایی گوش شوند.

بحث دیگر کاهش شنوایی به درمان‌های سرطان مرتبط است بخصوص آنکه در بیشتر سرطان‌های کودکان از داروهای شیمی‌درمانی استفاده می‌شود. داروهای شیمی‌درمانی در کنار عوارضی که دارند، عصب گوش را ضعیف کرده و باعث کاهش شنوایی می‌شوند. همچنین رادیوتراپی در ناحیه سر و گردن نیز می‌تواند روی سیستم گوش تاثیر گذاشته و باعث تجمیع مایع پشت پرده گوش شود.

 

گروه علمی و آموزشی صبا